Menü Bezárás

Hogyan figyeljünk oda bőrünkre otthoni munkavégzés során?

A bőr védelme egy kiemelten fontos tényező, amikor munkavégzésről van szó, hiszen a legtöbb esetben ez sérül elsőként, legyen szó bármilyen fizikai, vagy kémiai behatásról. Éppen emiatt komoly hangsúlyt kell fektetnünk bőrünk védelmére, még otthoni munkák során is. Ezt megkönnyítendő most összegyűjtöttük, hogyan figyeljünk oda bőrünkre otthoni munkavégzés során.

Miért védjük otthon is bőrünket?

A bőr tulajdonképpen a legnagyobb emberi szerv. Fontos védelmi funkciót tölt be és segíti az emberi immunrendszer védelmi funkcióját. A munkakörnyezetben a bőr folyamatosan számos káros hatásnak van kitéve, melynek következtében nagyobb a bőrbetegségek veszélye.

Nem véletlen tehát, hogy minden munkavégzéshez kapcsolódó betegség 38%-a bőrbetegség, mert a bőr a munkakörnyezetben számos káros hatásnak van kitéve. A leggyakoribb bőrbetegségek egyike a bőrgyulladás, melyet allergiát kiváltó szerek, kémiai vagy mérgező anyagok okoznak.

Ebből kifolyólag a munkahelyi bőrvédelem döntő fontosságú a bőr egészségének a megőrzése érdekében. A teljes körű bőrvédelem véd a sérülésektől vagy a bőr károsodását okozó tényezőktől, mint, például a:

 • nedves környezetben
 • veszélyes anyagok (pl. vegyszerek stb.)
 • fizikai hatások (pl. éles szélű vagy leeső tárgyak)
 • UV sugárzás (pl. égési sérülések)

Hogyan védjük bőrünket munka közben?

A munkavégzés során történő bőrvédelem a legfontosabb, ha valóban teljes körűen szeretnénk megelőzni az esetleges bőrsérüléseket, irritációkat. E téren a leghasznosabb segítséget a munkavédelmi termékek területén érdemes keresnünk, hiszen gyakorlatilag minden ilyen eszköz bőrünk védelmét is szolgálja. Ilyen munkavédelmi eszközök például a:

 • munkaruházati felsők (pólók, pulóverek, kabátok, mellények)
 • munkás nadrágok (derekas-, és kertésznadrágok)
 • munkavédelmi lábbelik (csizmák, bakancsok, cipők)
 • munkavédelmi kesztyűk (mártott kesztyűk, bőrkesztyűk, hegesztő kesztyűk)

Ezek viselése nagyban megkönnyítheti bőrünk védelmét, amit ahogy már említettünk otthoni munkák során sem érdemes elhanyagolni. Ez egyaránt elmondható az otthoni barkácsolási tevékenységekről, valamint a kertészkedési munkákról is.

Hogyan védjük bőrünket munka után?

Természetesen a bőr védelme nem állhat meg csak a közvetlen munkavégzés során. Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy kezük kiszárad, berepedezik. Ez egyaránt előfordulhat:

 • hidegben
 • melegben
 • nedves és,
 • száraz környezetben

A munkavédelmi termékek elsősorban a fizikai és kémiai hatásoktól védenek, de a különböző bőrápolási termékekkel is hozzájárulhatunk bőrünk épségéhez. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az érintett területeket kíméletesen tisztítani, valamint bőrápolási termékekkel kezelni, ha szükséges akár naponta többször is.

Miből állnak a bőrvédelmi termékek?

A bőrápoló termékek esetében bizonyos hatóanyagok elősegíthetik a bőr nedvességellátását, csökkentik a viszkető érzést és serkentik a gyógyulási folyamatokat. Ilyen alkotó elemek többek között az:

 • allantoin
 • glicerin
 • panthenol

Az allantoint tartalmazó bőrápoló termékek segítik a sebgyógyulást és sejtregeneráló hatásúak. A bőrirritáció csillapításához alkalmazzák. A glicerin ezzel szemben csökkenti a bőr saját nedvesség veszteségét. A Panthenol erősíti a bőr védelmi funkcióját, növeli a szaruréteg vízmegkötő képességét és javítja a rugalmasságát. Ezen felül a hatóanyag gátolja a gyulladásokat és a viszketési ingert.

Összegezve

A bőrvédelem tehát kiemelten fontos, amiben a munkavédelmi termékek és bőrápolási termékek is fontos szerepet kaphatnak. Erre mindenképp érdemes az otthoni munkák során is komoly hangsúlyt fektetni, kerti és barkácsolási feladatok során is.

Posted in Egyéb

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük