Menü Bezárás

Lakberendezési tippek allergiások számára

Számos potenciális veszélyforrás van a lakásban allergiások számára. A sok pollen, penészgomba, poratka vagy éppen vegyszerek mind-mind káros hatással lehetnek az emberi szervezet számára. A jól megválasztott bútorok és építőanyagok kiválasztásával azonban könnyen biztonságossá és egészségessé varázsolhatjuk az otthonunkat. Ebben a cikkben lakberendezési tippeket osztunk meg allergiások számára.

Milyen allergiás reakciókkal kell szembenézni a lakásban?

Sokan azt hiszik, hogy csak az állatok, mint a kutya és a macska, illetve a növények válthatnak ki allergiás reakciókat. Ezzel szemben viszont a saját otthonunk falai, a padló, de még a bútorok is potenciális veszélyforrásokká válhatnak. Az egyik legfontosabb tényező persze a lakás elhelyezkedése, ezen azonban nem igazán tudunk változtatni. Ugye? Akkor milyen lehetőségeink vannak?

Lakóhely kiválasztása

Egy porallergiás számára egy új albérlet kiválasztásánál érdemes tájékozódni, hogy milyen fák vannak a közelben. Akik pedig a penészgombára érzékenyebbek, azoknak jobb elkerülni lápos vidéki ingatlanokat és a régi parasztházakat. Emellett érdemes elkerülni továbbá az ipari körzeteket vagy éppen az autópályák környékét egyaránt.

A burkolás és a festés

A burkolás esetében érdemes hangsúlyt fektetni a káros összetevőket tartalmazó festékekre és anyagokra. Persze nem lesz minden természetes anyag jó választás, de nagyobb eséllyel kerülhetőek el allergiás reakciók, ha odafigyelünk a felhasznált termékekre. Veszélyes lehet például egy kezeletlen felületű fenyőből készült tárgy is.

Poratkák jelenléte

A házi poratkára rengeteget allergiások, nem véletlenül ez az egyik leggyakoribb allergiakeltő. Egy sima párnák estében például a termék tizedét teszik ki az elhullott atkák. Ez nemcsak a belsőnknek, hanem a külsőnknek sem tesz jót. Az arra érzékenyek számára könnyedén bőrirritációt okozhat. Éppen ezért érdemes jól megválasztani és sokszor tisztítani a textíliákat. Fűtési szezonban sokkal többen szenvednek ugyanis ezektől a kórokozóktól, hiszen a meleg lakásban sokkal könnyebben terjedhetnek el. Kiváló lakóhely számukra továbbá az ágybetét, a paplan és a padlószőnyeg is.

Prémium padlószőnyeg

Ha prémium padlószőnyeget választasz, akkor biztos lehetsz benne, hogy később sem lesz problémád. Persze ezeket is folyamatosan tisztítani szükséges, akár porszívó segítségével. Jöhetnek továbbá a tisztító folyadékok is, amelyeket pontosan az atkák eltávolítására találtak ki. Érdemes azonban megnézni, hogy a kiválasztott padlószőnyeget milyen formában lehet vegytisztítani. Praktikus megoldás lehet egy olyan változat, amelyet könnyedén ki lehet mosni, esetleg porszívózni.

Összegezve: A lakásban számos potenciális veszélyforrás van, amely allergiás reakciót válthat ki. Nem mindegy a burkolat és a festék anyaga és a párnák fajtája sem. Érdemes továbbá prémium padlószőnyeget választani, hiszen ebben az esetben kevesebb eséllyel lesznek problémáink. Egy könnyen tisztítható változat nagyban csökkenthető a bőrirritáció lehetőségét.

Posted in Egyéb

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük