Menü Bezárás

Milyen hatással van az alkohol a bőrünkre?

Több kutatás is megvizsgálta, hogy milyen hatásai vannak az alkoholnak a bőrünkre. Volt, aki részletesen dokumentálta, hogy mi történik vele, ha egy hónapig nem fogyaszt egy csepp italt sem. Már többször bebizonyosodott, hogy a rendszeres alkohol ivás súlyos következményekkel jár. De mi van a mértéktartással? Mire számíthatunk abban az esetben, ha nem fogyasztunk az ajánlott mennyiségnél többet? Ebből a cikkből minden kiderül!

Az alkohol hatása

Azt már sokan tudják, hogy a szeszes ital fogyasztás felerősítheti a rák, de akár a demencia kialakulásának kockázatát is egyaránt. Gyengítheti az immunrendszert és nem utolsó sorban számos egyéb belső elváltozást is okozhat. A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a mértéktartó ivás, amely nagyjából napi 125 millilitert jelent, jótékony hatással lehet ránk.

A bőrre gyakorolt hatás

Természetesen a bőrre nézve is vannak látható hatásai. A kozmetikai termékekben található alkohol például segíti a gyógyulás folyamatát, fertőtlenít és feloldja a zsírt is. Manapság számos kellék tartalmaz alkoholt, ilyenek a borotválkozás utáni kiegészítők, az illatszerek, de még a testápoló krémek is. De vajon miért kerül bele szinte mindenbe?

Az alkohol hatásai a bőrre:

  • Feloldja a zsírokat, így szárazon tartja a bőrt.
  • Baktériumölő és fertőtlenítő, így megakadályozza a fertőzéseket.
  • Csökkenti a bőrön keletkező gyulladásokat, enyhíti azokat.
  • Dezodoráló hatású.
  • Tartósítószerként szolgál, ráadásul véd a különböző szennyeződésekkel szemben is.

Az alkohol káros a bőrre?

A nagyobb mennyiségű etanol elpusztítja a bőr faggyúrétegét, amely azt takarja, hogy felveszi a vizet, amely által a bőr szárazabb és repedezettebb lesz. A hatást akkor tudjuk csökkenteni, ha vízzel keverjük. Minden bőr máshogy reagál az alkoholra, így érdemes óvatosnak lenni. Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit fogyasztunk, vagy milyen kozmetikai terméket használunk az adott bőrfelületen.

Milyen alkoholt fogyasszunk?

Ezek alapján tehát nem jelenthető ki száz százalékosan, hogy az alkohol teljesen káros lenne a bőrünkre. Éppen ezért egy pohár vörös vagy fehérbor, illetve egy francia gin vásárlása sokat segíthet az amúgy zsíros és gyulladt bőrön. Persze ezeket nemcsak fogyasztani érdemes, használhatjuk a különböző kozmetikai termékek kapcsán egyaránt. Szóba jöhetnek a krémek, de akár a gyógyszertári arctonikok is.

Összegezve: Annyiféle alkohol van, hogy azokat nem lehet általánosan megítélni. A legjobb, ha mindig ellenőrzött formában szerezzük be a szeszes italokat, illetve a kozmetikumokat egyaránt. Azonban azt fontos megjegyezni, hogy az alkoholmentes termékek nem mindig jelentik azt, hogy egyáltalán nem tartalmaznak semmilyen alkoholt. Nem érdemes tehát erre sem alapozni, inkább tartsunk mértéket és gondolkodjuk el egy jó minőségű francia gin vásárlásán, amely biztosan meghozza a hatását!

Posted in Egyéb

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük