Menü Bezárás

Milyen karkötőt válasszunk érzékeny bőr esetén?

Az ékszerviselést nagyon megkeseríti, ha bőrünk érzékeny vagy fémallergiás. Ilyenkor kellemetlen tünetek jelzik, hogy nem szabad tovább hordanunk egy bizonyos ékszert.

A fenti esetben sem kell lemondanunk a karkötő vagy más ékszer viseléséről! Vannak olyan anyagok, melyek általában nem okoznak gondot az érzékeny bőrnek. Egy allergiavizsgálat után pedig biztosan tudhatjuk, mely karkötőkből válogathatunk. Cikkünk ezeket az alternatívákat mutatja be érzékeny bőrűeknek.

Az érzékeny bőr és az ékszerek

Amennyiben bőrünk érzékeny a viselt ékszer egy vagy több összetevőjére, hamar megtapasztaljuk. A következő tünetek jellemzők:

  • bőrpír
  • égő érzés
  • viszketés
  • kiütés
  • sebek

Amennyiben jelentkeznek a tünetek, vegyük le azonnal az ékszert!

Mire vagy érzékeny?

Mielőtt karkötő választásba kezdünk, derítsük ki, mire vagyunk érzékenyek! Ez azért fontos, mert nem biztos, hogy egyetlen fémről van szó. Sajnos akad olyan ember is, aki még ezüstöt és aranyat sem hordhat. Keress fel egy allergológust, és vizsgáltasd ki magad! Hidd el, befektetésed megtérül. Így mindig tudni fogod, mely ékszerek valók Neked.

Gyakran allergizáló fémek

A leggyakrabban allergizáló fémek a következők:

  • nikkel
  • króm
  • kobalt
  • ezüst

Persze vannak olyan emberek, akik csak hipoallergén fémeket hordhatnak, például orvosi acélt.

Allergiás reakció oka

A tünetek azért jelentkeznek, mert szervezetünk ellenanyagot termel 1-1 fém ellen. Ilyenkor az adott fém kölcsönhatásba lép szervezetünk fehérjéivel, megváltoztatva azokat. Ekkor az immunrendszer allergiás reakciót vált ki, hiszen ellenséget észlel.

Karkötők érzékeny bőr esetén

A legtöbb érzékeny bőrű ember sokféle ékszer anyagot hordhat. Tekintsük meg, mi válik be legtöbbször!

Arany karkötők

A nemesfémek, például az arany általában megfelelők érzékeny bőrre is. Az aranyra viszonylag kevesen érzékenyek, persze akkor a legjobb, ha minél tisztább arany. Ez azt jelenti, hogy minél magasabb karátszámmal bír.

Platina karkötő

A platina is olyan nemesfém, mely érzékeny bőrön is hordható. 90-95%-ban tiszta platinából készülnek az ilyen ékszerek, így nem okoznak reakciót. Persze kivételek léteznek, de lényegesen kevesebb platinaallergiás ember van, mint nikkelallergiás.

Nemesacél ékszerek

A nemesacél karkötők is legtöbbször problémamentesek. Ezt más néven orvosi fémnek vagy sebészi rozsdamentes acélnak is nevezzük. Műtéteknél is alkalmazzák. Csak szélsőséges esetekben allergizál.

Bőr karkötők

Az egyik legbiztonságosabb választás a bőrből készült ékszer. Rengeteg fonott, szálakból álló, medállal vagy más módon díszített darab vásárolható egy bőr karkötő webshop kínálatában. Mindig győződjünk meg arról, miből készült a kapocs! Előfordul ugyanis, hogy a fém kapocsra érzékeny a bőrünk.

Összefoglalva: Az érzékeny bőrűek is hordhatnak karkötőt. A legegyszerűbb, ha kiderítik, pontosan mire érzékenyek. Ékszereknél leggyakoribb valamilyen fémallergia. Az arany, a platina és a nemesacél olyan fémek, melyek általában nem okoznak érzékenységet. Választhatunk bőr karkötőt is, mellyel szintén nem lesz problémánk.

Posted in Egyéb

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük